måndag 29 augusti 2011

Varmt

Idag har det varit snorvarmt här, och alla som varit i Asien vet hur varmt snor kan bli här. Dessutom är det ju godare då det är varmt.
Har fått frågan från några om vi har drabbats av cyklonen som det rapporterats om i Svensk media. Här på Negros där vi bor har vi nästan haft vindstilla ett par dagar så man undrar varför folk skickar så dumma frågor.
De cykloner som drabbar Filippinerna varje år går nästan alltid in i Luzon-området. Manila är ju huvudstaden här och den ligger på Luzon. De som drabbas värst av en sådan naturkatastrof är nästan alltid de fattigaste. De som bor i kartonghus och som byggt sina hus på de sämsta platserna, på en sluttning eller på stolpar i kanalerna. Då man läser om skadade och döda i naturkatastrofer runt om i världen så är det nästan alltid de allra fattigaste som drabbats.
Det är stor helgdag här idag och det betyder att de flesta ändå jobbar som vanligt, dock har banker, statliga förvaltningar o.s.v. stängt.
Våra byggjobbare knegar på som vanligt. Vi åkte dit i morse i vanlig ordning men blev inte tilldelade så mycket jobb som vi är vana med. Så vi tog en vända på stan för att kolla möbler till vår villa.
Då vi inhandlade vårt hus ingick det möbler men de är inte så där jättekul och eftersom vi måste handla jättemycket möbler till Lägenheterna så har vi ju bra möjligheter att byta ut dem.
Idag köpte vi ett nytt matbord med 6 stolar samt ett jätteskåp med en stor spegel som ska stå i vardagsrummet.
Som ni förstått sedan tidigare är möbler riktigt billiga här och matsalsmöbeln kostade 3000 svenska kronor. De ska leverera dem imorgon så bilder kommer senare.



Citymarknaden.

I alla Asiatiska städer finns det en marknadsplats, så även i Dumaguete. Och eftersom detta är en rätt stor stad, 150-170 tusen invånare, så är marknaden också rätt stor.
Vi gick ett varv runt marknaden idag och det var kanske inte så smart eftersom just idag har det varit skitvarmt. Jag brukar påstå att jag gillar värmen så det är bara att hålla klaffen.
Vi handlade lite småprylar som frukt och ägg o kokta bananer, inte för att vi var i behov av det utan mer för att stödja de som står och säljer.
Ingen business är för liten här och alla sliter och släpar för sina små inkomster. Jag tycker verkligen att det är imponerande och kan ibland inte låta bli att tänka på oss gnällande västerlänningar, ibland är vi världsmästare på att gnälla om skitsaker och samtidigt finns det folk här som inte har någonting gratis men ändå är de glada och trevliga.
Kanske något för en viss Börje, Hoj och Leffe att tänka på, att även om inte allt är precis som man vill i sin bowlinghall, så måste man inte vara otrevlig.

2 kommentarer:

  1. Hallå!!! Visste du att:
    Om du är villig att investera i Filippinerna kan du få ett permanent visum i landet. Du måste investera 75 000 USD och får stanna så länge din investering är kvar i landet. Som godkända investeringar räknas alla investeringar i gamla och nya företag. Du måste kunna visa upp ett bevis på din investering för att få stanna.
    Om du är pensionär kan du få permanent visum till Filippinerna. För att få det krävs dock att du lämnar en deposition på 35 000 – 50 000 USD beroende på ålder. När du väl gjort det får du stanna hur länge du vill i landet.

    Kenneth

    SvaraRadera
  2. Tack Kenneth jag ska kolla på det!! Anders

    SvaraRadera