onsdag 3 augusti 2011

3 aug 35g varmt + sol, men ikväll kom en regnskur

Vädret är lika varmt dag efter dag nu, det blir lite i varmaste laget ibland men det får man stå ut med. Jag svettas 5 liter varje dag och dricker 10st 50cl öl varje kväll för att hålla vätskebalansen på rätt nivå.
Turerna med skatten de uppfann fortsatte idag. Det verkar som om de hittat på en ny skatt som kallas moms som ska läggas på alla fastighetsförsäljningar som överstiger 1,5 miljoner pesos från och med 1 augusti.
Skatten tas ut på hela beloppet och skulle i mitt fall bli 720k pesos, c:a 110,000 sek. Säljaren (Abeth) har jobbat hårt med detta igår och idag men inte kommit någon vart. Jag fick en ide´(man e lite filippinare redan)om att vi kan dela upp försäljningen i flera bitar och till slut blev det så här:
Det tidigare köpet annuleras och vi delar upp fastigheten i 4 delar som säljs en i varje månadsskifte. Då blir det 4 st försäljningar som är skattfria istället för en som ska beskattas med 12%. Alla tyckte det var en bra ide´så advokater o mäklare har redan påbörjat arbetet med försäljningarna.
Därefter åkte vi för att kolla upp en konkurrent, Abeth påstod att det är en tuff konkurrent så vi åkte dit för att äta lunch och spana.

Vi tankade energi hos en konkurrent.

Efter maten presenterade jag mig som intresserad av att hyra en av deras lägenheter på lång tid, upp till ett år. Men de hyr numera bara ut per natt. De har väl hört att det blir tuffare p.g.a. svensken som anlänt.

Tänkte berätta lite närmare om våra 2 anställda i villan.
Vi har en hemhjälp, "Babylynn" och hon är en 36 årig 8-barns mamma som bor 1,5 mil ifrån oss. Hennes barn är 1,5 till 18 år gamla. 18 åringen har för övrigt en egen dotter som är 1 år. Hon åker hemifrån kl 07.00 och kommer hem c:a 19,00 på kvällen. Varje dag betalar hon 20 pesos till bussen för en enkelresa. Vi har gett henne ledigt på söndagar vilket är ovanligt.
Hon äter tillsammans med oss och har förutom den fria maten 800 pesos per vecka i lön. c:a 120 svenska kronor. Hon har hand om städ, tvätt, matlagning och disken.

Roger heter grabben som jobbar hos oss, han är singel och den enda i sin syskonskara som inte har familj ännu. Han måste därför hjälpa sina föräldrar med de pengar han tjänar hos oss. Hans lön är 3000p i månaden + 25 kg ris (kostar 1000p) samt 1000 pesos till att smaksätta riset med något. Totalt blir det c:a 750 sek / mån.Hans arbete är att tvätta bilen samt Trädgård o Poolskötsel. Då de hjälper en hemma har man lite skyldighet att hjälpa dem om något händer samt ibland köpa någon liten present till dem, som en tröja eller så. Han slutade skolan redan efter 4:de klass för att börja arbeta och därför har han problem med engelskan och att förstå mig. Så vi pratade med honom och så hyrde vi in en lärare som skulle plugga engelska ihop med honom. Efter 2 lektioner kom han till oss och bad om att få sluta, han tyckte det var lite genant så vi kom överens om att vi får klara oss ändå.

Här pluggas det engelska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar