tisdag 23 augusti 2011

Hyresgäst på gång

Ännu en dag då vi dundrat runt till olika butiker och tjänsteföretag.
Idag klev vi in som nummer 3 på Globe för att inhandla internet till lägenheterna. Vi var där en halvtimme före de öppnade. Men inte ens idag blev det lyckat för man måste ha en filippinsk id-handling och våra körkort kommer inte på några dagar än. Så det blir att försöka ännu en gång.
De kör hårt på själva byggandet och det rullar på mycket bra. Garderoben de bygger av spillvirket och gammal spik ser riktigt bra ut ch det kommer en bild då det är klart.
Hade fått ett sms då jag vaknade i morse, det var en amerikan som ville hyra en lägenhet från 20 september. Vi har mejlat till varandra idag och det kan vara så att en uthyrning är på G (vår första i.s.f)



Thriatlon?

Detta är en Pedicab, det är en motorcykel som de svetsat ett antal sittplatser samt ett tak på. Det är det vanligaste kommunikationsmedlet över hela filippinerna. Det kostar 16 pesos för en tur upp till 3 km, vill man åka längre kan det tillkomma 4-10 pesos. Det går inte så fort, de låter mycket men ett enkelt billigt fordon för kortare sträckor. De stannar alltid och tar upp flera passagerare om de ska åt samma håll.
Dom är helt enorma på att lasta dessa, det kan rymmas upp till 12-14 pers på en enda pedicab. Jag har sett de transporterat 15 meter långa bamuburör eller flera 100 kilo ris med dessa.



Nästa fordon

Detta är en Jeepny, jag har nog skrivit lite om den tidigare. De kör mellan de olika städerna och stannar alltid om någon vinkar. Pris för en ride är från vårt hem 14 pesos per person. Det är 2,5 mils resa. De kan lasta hur många som helst och hur mycket bagage som helst bara de tjänar någon peso extra. Jag har sett en Jeepny på landsbygden saom var så överlastad med möbler och folk så det hade säkert krävts en långtradare i sveriga för den lasten.
Oftast hyr chauffören Jeepnyn av en stormogul som äger ett helt gäng. Så ägaren vill nog inte veta hur Jeepnyn får slita ute på vägarna. Och hyrkusken vill ju ha in varenda peso.
Jeepnyn är en 100 % filippinsk uppfinning som från början tillverkades av burkar och annat skrot, därav utseendet som man har fösökt att bevara.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar