torsdag 24 november 2011

Fiestan har börjat!

Årets Fiesta i Dumaguete är här. Varje år denna helg firar man Fiesta i vår hemstad, alla byar, socknar, samhällen och städer har sin årliga Fiesta.
Då samlas släkt och vänner och man äter, dricker och festar tillsammans. Nu är det då Dumaguetes tur och eftersom det är den näst största staden på ön Negros med nästan 4 miljoner invånare så förstår man att det är något stort.
Har man varit på en fiesta och blivit bjuden på mat o dryck så kan man räkna med att få bjuda tillbaka då fiestan kommer till ens hemby.
Idag tjuvstartade det lite grann med en parad genom staden och de närmaste dagarna ska det bli stor fest.
Vi har en ledig lägenhet på Villa Prescilla så vi tänkte bo över där i morgonnatt så vi kan vara kvar i stan och vara med på partyt.
I dagens parad deltog det kanske 2-3000 personer och säkert var det 50000 som tittade på. Hela stan blir igenkorkad av allt folk och alla fordon så vi valde att parkera bilen utanför stadskärnan och ta en Pedicab sista biten.

Enkelt, billigt fordon!

Som ni ser har de svetsat på ett skal runt en motorcykel och här kan man ibland se c:a 12 personer åka på en gång. Jag har även sett några hundra kilo 20 meter långa bambustänger åke med eller varför inte 3 fullvuxna grisar på väg till slakt. Då det gäller att lasta en Pedicab är ingenting omöjligt.

Åter till paraden. Jag tog med kameran för att få lite fina bilder till bloggen men eftersom jag är bland de längsta i staden så får man stå längst bak. Tyvärr blev inte mina bilder så bra för att visa hur en fiesta-parad ser ut men jag försöker skriva om det istället.
Paraden består mest av diverse skolor som spelar och trampar i takt till sin musik. Men även poliser, militär, flyvapnet och andra myndigheter är med. Egentligen är nog inte paraden så rolig men mångfalden gör att den ändå är kul att se på.

Kan det vara stadens P-vakter som är med?

I ett av försäljningsstånden på stan fanns det massor av färggranna julstjärnor.
Här har man varje år en tävling om vem som kan göra den finsate julstjärnan. De på bilden är inte med i tävlingen utan är bara till försäljning. Ska man delta i tävlingen ska man göra en som är minst en meter hög och jag tror det tar många dagar att få ihop ett vettigt tävlingsbidrag.

Julstjärnor med en hälsning till mamma!

På tal om tävlingar, här kommer resultatet i två av tävlingarna som avgörs under fiestan.


Benjamin G Navarro kom stenklart sist i tävlingen: "Bär inte röd tröja"



I Björnskyttetävlingen kom Marko Anglitario på sista plats.
Enligt reglerna ska man då vara med på paraden och som huvudbonad bära könsorganet från den skjutna björnen på huvudet. (sk björnfitta. Det är inte kul att få den placeringen med tanke på att det är 35 g varmt. Han har ju vapnet kvar så får man nöja sig med att skratta lite i smyg då man kommit hem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar